Komt de koude oorlog terug of zijn we er nooit uit geweest ?





Komt de koude oorlog terug of zijn we er nooit uit geweest ?

De laatste maanden en jaren is deze angst weer realiteit geworden . Het westen staat gewapend t.o.v. het oosten. Een spel met veel inzet maar een groter verlies .De naoorlogse periode zorgde voor zware  tijden om nu te her reflecteren naar het huidig situatie .Met vele twijfels en vragen waar ze nu niet direct geen antwoorden op hebben. Er is veel gebeurd in onze wereld daarom dat ons wereldbeeld soms zo kortzichtig is of juist de focus op het slecht en niet het goede plaats  . Onze Europees samenleving  is door deze 2 grootmachten  in de tang genomen  op alle vlak .Vandaag staan we op een moment  waarbij waakzaamheid en geborgenheid de toekomst bepaalt van onze wereld . Is het met conflict of juist de dreiging ? zelfs hierbij  stellen vele  hun de vraag of  we er ooit zijn uit geweest ?

Dit artikel gaat over een inzicht op mid-lange termijn en gecombineerd  met de ware geschiedenis  om hierbij  het huidige  aan elkaar te laten kruisen  en een eindconclusie te geven .





De term koude oorlog is gekend maar toch effe schetsen wat de inhoud is tot nu . 
Het was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. We konden zelf in een korte periode zelfs de wereld in verschillende werelden of maatschappijen schetsen .Het Westen werd ook wel via de  term de eerste wereld  gebruikt, terwijl de communistische wereld de tweede wereld was. Landen die noch bij het kapitalistische, noch bij het communistische blok wilden behoren noemden zichNiet-Gebonden Landen. Zij vormden de "derde wereld", een begrip dat ook voor ontwikkelingslanden gebruikt wordt. 

Het botsen van ideologieën zorgde voor deze zware impasse in de wereld .  Een breuk die zorgde voor  een breuk in het vertrouwen na de wederopbouw van de oorlog .De afscheuring was heel zichtbaar en ook zo tastbaar in Berlijn en heel de streek rond het ijzeren gordijn . Ook door de jaren heen zagen we de races tegen elkaar . blok vs blok rivaliteit op ten top .  Maar als ik kijk over de jaren heen  kijk ik naar onze huidige wereld en zie ik weinig verschil met toen en nu . een gewrongen Europa ,een Rusland met dreiging en op lange termijn bezig is met uitbreiding en een Amerika dat zich herbewapent voor tegen de grote dreiging in te gaan . maar komt er conflict tussen beide ?


Op lange termijn  is  er een voor  kader  om dit te kunnen stellen . Ik bekijk het uit een technisch perspectief met een voor geschiedenis .Voorbereiding is alles i.v.m. van oorlogsvoering . Het is een grootschalige sociale organisaties door middelen als rekrutering, training en opstelling van troepen nodig. De aanschaf, opslag en distributie van wapens en munitie en grondstoffen zijn in het begin een top prioriteit .Waardoor  men inspeelt op de financiële markten en zowel  de export en import van de nodige producten . De welvaart van een land kan zo in grote mate groeien waardoor ook de getrouwheid groeit en zo men er later misbruik van maakt  in de oorlog voering .  

Door het 1 aspect te bekijken vinden we zo een van de drukte pijlers voor provocatie . Maar op zich is ook er een  merkbare provocatie in beeld toen en nu in de grens streek rond oost en west . We spreken over laagvliegende gewapende vliegtuigen  van de russen op verschillende tijdstippen en gebieden  of andere voorvallen .Maar ook vanuit de  andere kant  word de dreiging groter met daarbij een  voorbeeld van  provocatie van de USA met een gewapend slagschip voor de Chinese zuid zee en  ook langs hun zijn er nog voorvallen geweest .
ik vervolg hiermee  dit  tussenstuk  en met een  prangende vraag  of er de er de kans  bestaat op een gewapend conflict ?  

we moeten kijken op mid-lange termijn voor een goed beeld te kunnen schetsen . Wat er nu in onze wereld gebeurd is een beginpositie ervan . Alleen door de volledige ontploffing en verdeeldheid kan maar gebeuren als we spreken over een twistpunt  waar beide deel van maken. Door de mogelijke twistpunten kan onze wereld volledig anders draaien als we denken .Wat zijn de mogelijke punten vooral op samenwerkingsgebied voor verwerving van een van de doelen en een goed overeenkomst tussen de andere landen . 

voor  terug in een versie 2.0 van de koude oorlog te komen moeten we een zware  kantelpunt  meemaken in de komende geschiedeins  waardoor we terug kunnen spreken van de afscheiding en dan zijn er verschillende mogelijkheden . we zien de band tussen Amerika en Noord Korea groeien in welk aspect gaat dit invloed hebben  in de toekomst met de mogelijke drieging met de nucleaire wapens  t.o.v. een oosters blok en de afscheiding van wat er met Europa gebeurt . Ook  de oude sovjet landen nemen in grote mate een rechtse koers of worden  geleid met een  dubbel gevoel door de afhankelijkheid van het Russische gas of afzet markt  voor hun eigen economie .Staat Europa sterk genoeg om  een weg te vinden in een balans zonder  binnen in het systeem verdeeldheid te hebben  in  zware beslissingen rond deze kwesties ? Wat gaat er gebeuren met het continent Afrika en de aansluiting van het midden oosten .Deze gebieden zullen een cruciale rol spelen op vlak van de bodemrijkdom en de daar bijhorende uitbreiding op de markt economie  en werkgelegenheid .Een logische vraag wat als ze geen kant kiezen en een 4 deel worden wat gaat er dan gebeuren .

We bekijken het eerste deel van de tekst in een de context van al wat er is gebeurd en dat we moeten leren uit de toekomst .Het 2de deel is toch van mij uit dat we ons niet de kop in het zand moeten steken en dat we verder moeten kijken dan allen België maar  over heel de wereld met deze materie . De huidige status toont aan dat we waakzaam moeten zijn en daar door is ook deel 3 geschreven met  de logische  vragen en ook insteken van wat er kan gebeuren .

Sommige zeggen dat we niet ver van een wereldoorlog staan of een koude oorlog. Met deze tekst wil ik dit zeker niet tegen spreken  maar wel nuanceren . Er zijn problemen in onze wereld in dit opzicht dat we ons onveilig voelen  maar ons  niet  mogen beheersen . we staan boven zij die durven prediken en op de knop willen drukken die  de hele wereld mee sleurt en chaos ,woede ,verdriet en pijn .   




ik hoop dat we geen muren bouwen

ik hoop dat we niet moeten leven  in onrust 

ik hoop dat we niet onze gelief de zullen zien sneuvelen in een ander land

ik hoop dat het gezond verstand het zegeviert  dan de korte onbezonnen tweet 

ik hoop dat ons  vrede die wij hier hebben nog lang moge blijven 






















Reacties

Populaire posts