Europa vandaag tot inzicht

Europa vandaag tot inzicht  



De laatste weken worden we in quarantaine gehouden en staan we stil onder het besef wat ons vorig leven inhield. De vrijheid die ons zo ongenaakt werd afgepakt had zijn inpakt. We werden van dag op dag teruggeplaatst in iets dat voor ons niet kon gebeuren en juist zo hard ingaat in onze humane leefwereld.  Het terug plooien om te beseffen dat we ons zelf moeten behoede voor de medemens in onze maatschappij. Ongemerkt zijn onze gewoontes nu een angst geworden voor gewoon te spreken of simpel te gaan werken. Het virus hakt er letterlijk zwaar als het kapmes in onze maatschappij op beide fronten zowel mentaal als ook de fysieke grenzen die onder druk zijn. 

Maar door dit voorval geeft het ook zichzelf de kans tot bezinning en ook een oog op zelfreflectie.

We zijn Sinnekloasenaer, oost Vlaming, Vlaming ,Belg en Europeaan maar   kadert dit alles tot zelfreflectie en verbetering   u leest het in dit artikel  


Ik wil beginnen in dit artikel hoe we nu geworteld zijn.

In ons leven staat iedereen tot keuzes van hoe we omgaan met de maatschappij en ons eigen leven. Onze vrijheid die ons daarin stuurt is de grote factor tot bewustwording en groeien fysiek als mentaal als humaan persoon. Dit is een vergelijkbaar gegeven als een boom die van in het begin contact maakt met de grond en gevoed door prikkels zichzelf wortelt in zijn omgeving. Wat ons nu in deze periode meer kenmerkt is de samenhorigheid. Dit in het denkpatroon van een algemene vijand en daarna een beter en opener toekomstperspectief. Maar ik wil ook aandacht schenken aan ons gedrag hiervoor met daarin een vergelijkbaar ijkpunt in het Europees model en ook samenlevingsprobleem.

De samenleving voor corona was te afgevlakt meer zichzelf gekeerd en daarin veel te veel gericht op het eigen belang en het zelfsucces van de ik persoon. Een breekpunt van de maatschappij want als de ik persoon moet men durven openstaan voor de andere en flexibel zijn in het nu zijn van de tijd. Door dit verschil en de openblik stellen we ons zelf in vraag en is er tijd tot zelfreflectie. Zijn we goed bezig? ben ik een goed mens? is mijn maatschappijbeeld correct?
Vragen die oproepen tot antwoord   

Europa in schoonheid en in contrast 

Het Europees model voor velen de schoonheid en de pracht van een model dat gebouwd is voor en rond de burger in het systeem. Het klopt maar is het in deze tijd niet zeer moeilijk om de koers te bepalen waar we nu naar toe moeten gaan. Is het Europees model dood? nee ik den ik van niet maar eerder in een roes van gewoonte geraakt. We hebben de euro, de Schengenzone we hebben veel vruchten in ons sociaal en economisch systeem voor de Europese burger. De democratie die we hebben met de huidige welvaart brengt ook toch die verscheidenheid in het oog.  Het is tussen het spanningsveld van wat we niet kennen maar wel zeer dichtbij of onze naasten aanverwant zo Europese kans geeft om goed werk te kunnen leveren .de eigenheid en waarden en normen die elk land of gemeenschap draagt probeert deze worteling ook te vertalen naar een gemeenschappelijk draagvlak en dat zowel lokaal alsook regionale en federaal en als toplocatie het Europees niveau. hierbij toch  enige bemerking  door  die fundering waarin we ons  stellen naar  het verschil van de andere te zoeken en die in vraag te stellen  zorgt deze beweging   voor de menselijke vooruitgang .het openstaan  en in vraagstellen  naar het verschil of de differente  is hierin de opstart naar het dialoog .de humaanheid of het menszijn gaat het creatief denken aan scherpen ten node van zijn medemensen .maar door stilstand en ook de geworteldheid van sommige landen vinden deze inmengingen van buitenaf een slecht plan  om zo deze eigenheid te verliezen . Zij zien dit eerder een klein stukje in het grote geheel waarin ze juist meer afdragen dan ze krijgen. Hierbij zijn er ook politiek partijen die terugplooien op nationalisme en het vorige aangehaalde punt volledig hanteren dat is hun goed recht maar is het Europa van nu afgewerkt volgens hun.


 Een terechte vraag is Europa een eindpunt: met de huidige ondergaande crissen zowel op migratie, corona, brexit, een wereldwijde economische recessie die mogelijks zijn in trede doet na het virus.  Het is onze plicht samen deze op te lossen als eurogroep elk land zal moeten helpen om dit te boven te komen zowel op economisch vlak maar ook het humane. De sociale kant aan dit verhaal staat onder zware druk met hierbij ook de verschillende opvatting van hoe we dit virus moeten bestrijden Europa moet zorgen voor eenheid maar toch zijn de wortels zo verscheiden. Deze ketting hoe we die bekijken is juist het punt om Europa niet te begraven en zeker geen meer kracht te geven maar ze juist op een creatieve blik met dialoog te zoeken naar de fouten en daarop te samen zoeken naar wat we verloren zijn.

wat is  het Europees einddoel  in de  turning world

Het vorige blok dat u las gaf de insteek tot deze laatste alinea. Waar moet Europa staan in de toekomst. Door ons verloop in de tijd, de zelfreflectie en de zin te herbekijken weten we dat onze vrijheid en de soevereiniteit belangrijke ijkpunten zijn voor onze huidige samenleving .de boom met de wortels die door de prikkels zoekt naar het waarom of de weg naar kan de opvatting niet anders zijn of bedoeld worden. De aantrekkingskracht een hierbij het afstoten zorgt voor de kettingreactie van de dialoog van de differnce  .de mens heeft nood aan de babbel zijn gezelschap zijn geluk dat terugplooit op wie hij is.


Ik ben sinnekloasenaer, oost Vlaming, Vlaming Belg, en Europeaan en dit was mijn insteek tot dit verhaal.  

Reacties

Populaire posts