Economie vs Ecologie where do we drop the line !



Economie vs Ecologie where do we drop the line !


Al dagen word er geprotesteerd in Brussel  en in vele steden in België voor het klimaat . Hun volste recht maar wat is de weerslag en waar is de redelijkheid van dit verhaal . Een werelds probleem laten dragen door een generatie ? Verkiezen we het een boven het ander  en wat gebeurt er dan erna  ?  Veel vragen waar we op lange tijd iets moeten aan doen maar is er ook plaats voor nuance en denkruimte voor de huidige situatie u leest het hier !


Waarom oproepen tot protest ? Het protest is om mensen wakker te maken om  onze wereld niet te laten afglijden in woeste woestijn of een van de andere voorbeelden . En het is begrijpelijk dit verzet . Net zoals het protest in andere gevallen over de jaren heen werd de problematiek aangekaart en werd er een duidelijke vraag gesteld. Het antwoord volgde later met gevolg. Door redelijkheid en goed overleg.

Vandaag staan we in spagaat . We doen veel als land en ook als Europa heel veel . Maar voor sommige is dit niet genoeg. Een begrijpelijke mening die gehoord moet worden . 

Vandaag de dag valt het meeste van het klimaat op de kleine man . Huizen isoleren , auto vervangen , zelfvoorzienend zijn  en dat is met enige logica oké . Maar waarom vallen de grote er uit ? Waarom lopen de grote bedrijven niet mee in deze trein ?

Zoals je ziet hangt alles van de economie af . Van de grondstof tot productie en zo tot in de huiskamer hangt alles af van welke prijs en welke kwaliteit  er aan hangt . En ben ik bescheiden om te zeggen dat we met Brussels airport en de havens van Antwerpen ,Gent en Zeebrugge en  alles wat aan vast hangt de grote keten van onze welvaart mag noemen .

De grote bedrijven investeren miljarden of miljoen om hier in België hun product te maken en te kunnen doorvoeren naar Europa .Een grote meerwaarde in jobcreatie en welvaart voor ons land . De keten  loopt door en dat  toont aan wie werkt die verdiend ook en van dat verdiende loon geeft men een deel aan hun woonst en daarna nog aan eten en vrije tijd  of andere keuzes . Maar zo draait onze economie wel.

De grote reuzen zoals BASF,TOTAL en nog andere grote spelers  nemen heel geringe maatregelen omdat het moet .Maar stel nu dat door het geroep van deze grote groep jongeren en ook deel van de bevolking  zijn weerslag krijgt en zo deze bedrijven  in problemen laat komen . 
Waar staat ons land dan ?  
staat België  op springen dan ? Ik  denk het wel. Wie merkt dat een investering niet werkt vertrekt en zoekt een andere opportuniteit .Wat logisch is . Maar wat de mensen in de fabriek dan ?  zij werken jaren voor pensioen en zullen misschien niks zien door deze financieel aderlating .Mensen die werkloos komen door herstructurering van die mogelijks maatregelen . En in de meeste gevallen als 1bedrijf gaat volgen ook hun afnemers. Wat gaan ze doen ?
we staan gewrongen  in deze keuze op een wereldse vraag . Want niet alleen België voert dit  debat ook Europa en alle andere landen van de wereld . Deze wereld waar wij over spreken  zit in een diep ongeloof op vertrouwen . We proberen te acten maar verplaatsen van de problematiek ervan helpt niks maar het kordaat en bruut oplossen is ook geen oplossing .
 
Men zoekt redelijkheid en ook een omschakelplan wat nu al gebeurd maar ook op veel  grote schaal .daarom is het beste om ze rond de tafel te betrekken  .Maar snap ook het punt van de redelijkheid van mensen in de industrie en ook  andere taken van onze economie die ons deze welvaart schenken . Het is door simpele mensen die er voor zorgen dat jullie huizen, auto's  kunne worden gebouwd. van chemie tot staal , tot alles wat er aan vast hangt  vraag ik redelijkheid . Het is niet onze keuze maar we moeten ook zorgen voor onze gezinnen en families .
Natuurlijk wil ik er ook op wijzen dat het niet alleen kommer en kwel is .
Er zijn ook goede dingen .Er zijn bedrijven die  ook op lokaal vlak  al hun ecologische voetafdruk  heel gering houden das een mooi begin maar zij alleen kunnen dit niet alleen doen . 
De persoonlijke omschakelingen  naar elektrisch  of hybride  of andere keuzes voor je huize  zijn goed op lange termijn . Maar dan sta je haaks op die zware investering . 

 Alles hangt aan elkaar  vast !!
maar waar  trekken we een redelijke lijn voor ons land maar ook voor Europa en onze wereld om een goed beleid te vinden . Dit alleen door samen te werken  en niet alleen . zo blijft alles leefbaar en is  er een goede kans op verbetering van de situatie nu ! 

Oké wat is mijn punt durf ik voor klimaat te gaan ja !

Durf ik te gaan voor behoud van onze werkzekerheid jazeker !!

Maar zoek redelijkheid en behoud van onze socio-economische welvaart !

Niet roepen maar een goed gesprek voor de toekomst ! 

 




Reacties

Populaire posts