Hebzucht en Eigenwaarde zijn een moeilijke combinatie in een mensenleven !!


Hebzucht en eigenwaarde zijn een moeilijke combinatie in een mensenleven ! 


Hebzucht zit zo verweven in onze maatschappij. De drang naar meer is een ethische vraag om toch behoud te zoeken naar de eigenwaarde. Is de nood naar meer en het verbeteren van onze standaard een hoofddoel geworden u leest het in dit artikel.


Mensen zijn in onze maatschappij het vertrouwen kwijt geraakt. Vele mensen vragen zich blijvend af of er dingen wel veranderen. Onbeantwoord en ook deels aan de vooruitgang is dit een traag proces of een proces dat onvoldoende zichtbaar of kenbaar is. Ik sta als burger aan de zijlijn en zie vele vraagtekens tussen alle bevolkingslagen voor het beleid. Maar wat merkwaardig is dat de mens in het beleid zelf ook nog een lijn moet maken om te volgen. De zoektocht naar hun eigenheid is balanceren op een dun koord. De eigenheid van een mens die is gestoeld op waarde en normen. Deze 2 woorden zijn met de tijd minder van belang geworden in onze diverse maatschappij. Maar deze zijn wel het begin van onze democratie.

In jaren 80 zien we de opmars van de yuppies. De jonge mensen die zich door hard werken willen bewijzen in een bedrijf . Enzo stap voor stap werkente de jeugd zich naar de huidige top. Door die drijfveer verlengde we onze grenzen meer competitief. Waardoor we ons zelf zijn verloren. Onze openheid boete in op het egoïsme. Dit beeld is soms nu zo kenbaar en jammer om te zien. Het 3M (macht, meerderheid ,money) gevaar wint het van het sociale in onze omgeving en maatschappij !

We durven als maatschappij meer en meer de grens overschrijden voor de meerwaarde van onze standaard. Maar de vraag is grotendeels waarom doen we dat ? Dit is grotendeels toe te schrijven aan ons psychologische onderbewust zijn. De angst om het verlies tegen te gaan gaat voor deze persoon juist meer de drijfveer zijn om meer te verwerven om die angst te bedwingen. Hierin is hij of ze daarvoor niet slecht of goed. Het is in het leven balanceren en dat vind ik ook in deze een moeilijke vraag. Ik geef eerlijk toe dat je zonder ambitie ook geen hebzucht kunt creëren. Maar zonder ambitie durf je je eigen leven niet in eigen handen nemen. Het durven springen en het zoeken naar de ware persoon is een opdracht voor iedere persoon in zichzelf en daarin zit die ambitie vervat.

Het 3M gevaar is geen oplossing voor onze huidige maatschappij . Onze kinderen worden door de rat race te competitief opgevoed .Bij onze kinderen licht de toekomst en basis voor morgen . Hierdoor is de prestatiedrang bij het kind een te grote druk om zo geen kind meer te zijn. Het verlies van eigenheid en ook persoonlijkheid bij het begin zorgt voor een totaal ander beeld binnen 15 jaar . Soms beschrijf ik het leven deze nieuwe maatschappij de rand aan rand maatschappij zowel de eigenheid van een persoon zit in de gemeenschap maar niet volledig omdat hij zich telkens moet bewijzen en zich hierbij de angst krijgt om niet te falen en niet af te gaan onder de groepsdruk . Deze maatschappij leeft op 2 snelheden die van het internet en die van het leven op school of werk . We zien de afzonderlijke beginselen van een te rechtlijnige gemeenschap . Terwijl dit niet is of mag zijn . Eigenheid is jezelf goed voelen en hierbij dat geluk delen met je naasten. De sociale basis begint klein bij hoe we in de samenleving staan maar ook wetende dat een label niks je niks mag bepalen .

Eigenheid zit in het zien van je ware aard . Het zien van gelukte dingen in je leven maar ook de mindere toegeven . Een zelfbewuste man of vrouw op weg vooruit zoek altijd een doel maar vooral op die weg kun je de moed verliezen . Weet dan dat je niet alleen bent .Een diepte punt is ook een sterkte punt . Vooral die eerlijkheid tegeonver

Je zelf en gemeenschap is het begin van onze toekomst . Als je in de realiteit leeft en rond kijkt dan klopt het dat we ons vertrouwen verloren maar mag dit een juk zijn voor de volgende generatie ? Ik vind van niet .laat de hebzucht varen en zoek naar de eigen ik. Ikzelf ben een jonge man geboren uit een arbeidersgezin en zoek balans in de mens en maatschappij door dialoog . Niet ik maar wij .geen vooroordelen maar dialoog .geen hebzucht maar gewoon het begin van vaste waarden .





















Reacties

Populaire posts