Is er nog plaats voor empathie in onze samenleving ?



Is er nog plaats voor empathie  in onze samenleving ?

In onze samenleving gaat het soms te snel maar is er dan nog plaats voor het humane ? Ik vraag me nog af of er nog plaats is om te bezinnen en om onze naaste te helpen . We zoeken naar een balans  maar  wat belemmert er ons dit te doen ? Dit artikel  is er voor de gemeenschap met de verloren vraag om ze terug te laten herinneren en  toch stil te staan bij onze buren ,vrienden , gemeenschap . Empathie heeft iedereen nodig daarom dit artikel .


Wat is empathie ik schets het u kort om u te  laten zien wat er ook mist in deze  snelle en soms te doorzichtige samenleving .Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens of de gedachtegang van anderen. het is een bepaalde  sensitiviteit die  zich emotioneel uit en daarin de persoon een afweging maakt . Het empathisch vermogen is een belangrijk element van emotionele intelligentie. Als je je kunt inleven in anderen, dan begrijp je hun emoties beter en kun je effectiever communiceren. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er conflicten. Empathie begint met het waarnemen en begrijpen van verbale en non-verbale boodschappen van iemand anders, ofwel luisteren op emotioneel niveau.


Wat we nu meer en meer zien is dat we meer naast elkaar leven . Onze gemeenschap is vervreemd maar ook meer uitgebreider geworden . Door de tijdsgeest is het al een lange  tijd een verrechtsing in beeld . Hierbij stelt  men het egoïsme van de mens boven het humane en hulpvaardige voor de samenleving . Hierdoor  trekken we nog steeds te snel conclusies maar ik vraag me af of dit goed is voor  ons bestaan . Zowel voorstanders als tegenstanders beweren dat  we te veel  rond  dit onderwerp werken . Maar hierdoor zien we toch dat er juist  is belang voor empathie en alles wat er aan samenhangt  als gemeenschap . empathie  is een ware verbinder in het leven .Natuurlijk kom er dan te vraag wat is de juiste combinatie .


Volgens sommige is er te weinig en ook hierin word het tegendeel  ook bewezen dat er juist teveel is . Volgens hoogleraar Ignaas Devisch is er te veel empathie waardoor dat er veel in ons leven wordt afgeremd . Hij staaft dit door het als basis te gebruiken en oplossingsgericht te gaan gebruiken in interessante vraagstellingen .


Daardoor komt hij tot de constatatie dat zijn onderzoek  met dit onderwerp  een drijfveer kan vormen voor het eigen belang het   goed gevoel of het eigen belang is  nog steeds een kleine egoïstische die zo  een vermindering zorg van het empathische in een mensenleven .Wat dan vooral belangrijk is op toekomst perspectief dat dit  niet ten koste mag gaan van de empathie over een hele gemeenschap . Hierin kadert hij dat er grenzen zijn door onze persoonlijke leefwijze en gedachte . Een mens is complex om te verstaan maar er zijn altijd afwegingen of keuzes die mensen maken in hun leven .Dit gebeurt op 2 manieren ofwel verstandelijk of anders met het hart . Hierin moet men zoeken naar een compromis om zo de eigen vooruitgang ten goede te komen . Ik vraag me  daardoor af of we dit ook niet kunnen reflecteren op onze gemeenschap en leefwereld ?


Wat  ik denk is hij ook een belangrijk punt maakt . Als we met empathie en  juist heel veel gevoel gaan werken is er als staat een domino effect waarin alle structuren vallen en we daardoor als staat moeten inboeten op vele vlaken van efficiëntie . Te veel gevoel kan leiden tot een overgrote druk zonder daarin  juist te kunnen handelen voor iedereen .Daarom is het juist aangewezen om de beste combinatie  en gezonde manier van leven te behouden. Maar zowel naar structuur  toe alsook het burgerlijke aspect  in onze leefwereld is  dit een tijdsopname waarin men te snel gaat zonder het besef van anderen . The rat race  blijft ons afkalven . We zijn mens maar waar is de emotie ? Durven we nog leven  of mensen helpen zonder eigen gewin .Hierin draag ik op om empathie niet te vergeten . Natuurlijk is het belangrijk dat we deze waarden en normen niet moge vergeten maar naar welk moeten we durven streven om toch ons te vervolledigen ?

Naast het kille brein van de econoom waar alles is berekend moet er ook ruimte worden gevonden voor het humane in alles rond ons . We moeten meer kijken rond ons , het verlaten van de comfort zone  is  een belangrijke troef . Free your mind and the rest  will follow .

Empathie is zoals ik bovenstaand beschrijf een beetje vergane glorie geworden .Maar de hoop op  een oplossing is er nog steeds . Als gemeenschap moeten we boven alles  ook soms een grens legen voor ons eigengoed . Dat wil ook  niet zeggen dat we niet mogen klaarstaan voor andere mensen . het is juist zoeken naar de balans .

Mijn raad en daad voor  dit artikel om toch de empathie niet te verliezen en te groeien als mens is dat je  niet  voor je moet kijken naast, bouw bruggen in plaats van ze op te blazen  met vooroordelen . De rugzak die elk mens draagt is soms te veel daarom probeer je open te stellen  en zo slopen we de muren om je heen . Zowel rond de gemeenschap maar ook rond  het alter ego dat we zijn geworden  moet  we proberen  met energie en positiviteit onze maatschappij  te verbeteren en daarin  hoort empathie er zeker bij  . Samen gaan we voor de weg vooruit  met een gezonde mix van waarden en normen .





Reacties

Populaire posts