de diamantindustrie op de korrel


de diamantindustrie op de korrel 
Al jaar en dag is dit een zeer vage industrie. In de diamantsector gebeuren veel dingen waar we geen weet van hebben. Antwerpen als een van de grootste export en import steden in deze industrie is een groot symbool maar wat zit er achter de betonnen muren en glazenwanden van de befaamde diamant wijk. Ik ga voor u kijken hoe men zich onderscheidt en wat deze mineralen zo gevaarlijk maakt. Dit artikel is er een met onderzoek naar de ware identiteit van de diamantindustrie in de wereld en ook Antwerpen.


Het verhaal van de diamant begint bij de natuur . Deze prachtige mineralen worden gevormd in de mantel van de aarde .In de meeste gevallen gebeurd de vorming van diamant in de mantel van de aarde waarbij de vereiste zeer hoge drukken bij een relatief lage temperatuur een rol spelen naar de kwaliteit van hoe de diamant naar de oppervlakte komt . We komen aan deze mineralen via de vulkanische erupties die van heel diep komen en zo de mineralen naar het oppervalk brengen .

Na de eruptie begint het verhaal echt pas . Het vinden van de diamant en zo zijn verder verloop naar de volgende schakel in ketting begint nu echt . Men begint aan de hand van mijnen en ook opgravingen aan rivieroevers ze te lokaliseren en te delven . Ook hierbij moet ik zeggen dat niet alle diamant zuivere diamanten zijn. Wat ik hier mee bedoel is dat er in bepaalde delen van onze wereld waar conflicten zijn deze mineralen worden gebruikt zich zelf er door te verrijken . De term bloeddiamanten is hier van toepassing . Nog steeds vandaag de dag gebeurt het nog steeds dat er een jammere bloedvergieten is voor deze ruwe diamant . Maar er is hoop . In de loop van de jaren hebben we via goed overleg in deze vrij gesloten sector akkoorden gemaakt . Deze akkoorden zijn zowel met de VN alsook met de andere factoren die in deze keten zitten verweven goedgekeurd . Deze goedkeuring is voor de diamantindustrie een stap vooruit voor een betere leefwereld en ook een stap in goede richting voor eerlijke handel te bekomen .

Door onverwachte omstandigheden glippen er nog altijd bloeddiamanten door de mazen van het veiligheidssysteem . Hierdoor ook de vraag van hoe dat deze mineralen in ons land terecht komen . Wat is de rode draad in deze trafiek . Via de gekende schandalen kennen we al een paar manieren. Zoals in de schandalen van Lipschütz en Monstrey. In deze schandalen spreken we over sukkelaars zoals drugsverslaafde vrouwen of gepensioneerde mannen die worden uitgebuit . Die mensen steken gesmokkelde diamanten in hun aars of hun vagina en brengen die illegaal terug naar België zodat de diamantair zijn facturenzwendel kan voortzetten. Zoals in de zaak Lipschütz of de zaak Monstrey is deze methode massaal gebeurde.” Maar ook via geheime ruimtes in schoenen of koffers geraken ze ook ons land binnen . Maar deze manieren die ik aanhaal zijn niet alleen geldig voor ons land maar voor heel de wereld . In deze trafiek word zowel personeel van het vliegtuig of ook de douane omgekocht om de bagage via een achterpoortje toch binnen te krijgen. Wat heel jammerlijk is maar ook onvermijdelijk .Maar ook wil ik benadrukken dat als dit gebeurt meestal een persoon op zichzelf is het merendeel van de crew op en rond de luchthaven blijft buiten dit spijtig incident .Naast het jammerlijk feit dat dit gebeurt past men zich altijd aan de omstandigheden om verboden producten te smokkelen .De kans is dus nog steeds groot dat dit deze trafiek en methodes nog lang zal blijven . Maar ik vind ook dat er door de goed samenwerking van douane en politie er ook vordering en worden gemaakt . Wat we zien in de cijfers is dat de smokkeltrafiek voor de diamanten is afgeslankt en daarbij de daders sneller worden gevat . Dus we zijn op weg naar een evolutie voor eerlijkere handel en een betere sector .

Het grote doel van deze sector is handeldrijven . Hierin proberen heel hoog opgeleide vakmensen deze mineralen te bewerken en daarna eerlijk te verkopen op wereldmarkt .

Waarom gaan we de diamant bewerken ? Deze industrie is een investeringsgerichte sector met als doel meer winst te maken . Het aankopen van de ruwe steen en dan zo laten bewerken naar de juiste snede en het perfecte karakter om naar te slijpen kan alleen maar een meer waarde zijn in prijs en schoonheid . Als we spreken over de waarde van de diamant hangt er ook veel af van de kleur , het gewicht ( het karaat gehalte ) , de zuiverheid van het oppervlak . In het vak ook de 4c's genoemd( cut ,carat ,colour ,clarity ). Hieruit bepaald men hoe men de ruwe diamant slijpt om zo weinig mogelijk van de zijn gewicht te verliezen maar wel als doel de prijs te verhogen . Het is zoals ik vertelde een investering die alleen op lange termijn opbrengt .maar natuurlijk hangt alles ook af van de handel er achter want ook deze industrie en de samenhang er van is beursgenoteerd waardoor de prijzen ook vrij snel schommelen in waarde .

Blijft deze industrie nog in Antwerpen in deze moderne tijden ? Concurrentie is altijd moordend in deze tijden ook in de diamant sector zijn er zware klappen gevallen maar het herstelt zich met de tijd . We kunnen daarom ook spreken van een vrij stabiele omgeving .Maar waarom blijft het behoud van deze oude waarde en standvastigheid in Antwerpen toch zo belangrijk ? We mogen spreken over een geschatte 80 % van de ruwe diamanten die in Antwerpen worden verkocht, zolang kan geen enkele andere wereldstad Antwerpen concurrentie aandoen. Antwerpse diamantairs zetten de laatste jaren in op Dubai of Shanghai . In de meeste gevallen gaat het over een bijkantoor maar dat wordt enkel gebruikt voor hun facturenzwendel en de wereldwijde handel om zo op de verschillende beurzen direct te kunnen traden en sellen . Ook hier heb ik mijn bedenkingen bij maar het is een mes dat aan 2 kanten snijdt . Dubai is nu wat Genève vroeger was: de plek van waaruit zogezegd ruwe diamanten werden in- en uitgevoerd. De in- en uitvoer naar die bijkantoren dient enkel om de factuurprijs op te drijven zodat de diamantairs in België niet te veel belastingen hoeven te betalen. Dubai heeft het bijkomende voordeel dat het Kimberley-certificaten (nvdr. Een bewijs dat een diamant niet uit oorlogsgebied komt) mag uitreiken. Nochtans steekt er geen gram diamant in de ondergrond in Dubai.” We gaan dus moeten zien wat de toekomst zegt maar wat ik hieruit afleid is wel dat Antwerpen nog niet direct zon der de diamant zal zitten .


“Als het steentje loopt, dan loopt alles”, zeggen de mensen in de diamanthandel . Ik geloof ook werkelijk dat de diamant indertijd meer mensen in ’t leven hield dan de haven, en dat wil wat zeggen dat het vroeger en nu nog steeds een belangrijke tak is van onze handels industrie . Antwerp diamonds is nog steeds en grote speller en zorgt ook voor veel werkgelegenheid . De toekomst is helder en hoopt op nog een lang verhaal te moge schrijven in Antwerpen moge deze wens nog heel lang duren voor beiden !!


Gerelateerde afbeelding






Reacties

Populaire posts