Co-housing is dit de toekomst van onze woningmarkt ?

 


Co-housing is dit de toekomst van onze woningmarkt  ?

Vandaag de dag wonnen we in grote huizen maar blijft dit nog  realistisch en houdbaar . Veel dingen gebeuren op het gebied van woningbeleid.Vandaag neem ik u mee op reis in het landschap van CO-housing en een klein stukje kangoeroe wonen. De tijd staat niet stil maar is dit idee of project een mooie en waardige opvolger van ons huidig woonidee ik ga voor u op onderzoek in dit artikel .


Het idee van CO-housing zit vervat in het woord zelf. Gemeenschappelijk wonen. In dit idee woont men samen met meerdere gezinnen in een gemeenschappelijk huis of meerdere huizen maar met gemeenschappelijke ruimtes . CO-housing wil hiermee  terug gaan naar de basis terug gaan naar vroeger. Men probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren waarin de buren elkaar kenen en er een sociale bewogenheid is. Dit is t.o.v. de huidig leefwereld zeer moeilijk.Velen kennen hun buren niet en dit kan het systeem van een mooie samenleving veel verbeteren.

Bij de kangoeroe woning is er veel dingen simultaan aan het idee van CO-housing. De nadruk ligt bij dit systeem of vorm van gemeenschappelijk wonen dat hierbij de mix jong en oud primeert. Hierbij is het concept van een kangoeroewoning de mix van zelfstandigheid en zorg binnen dat gezin of meerdere gezinnen. In de meeste gevallen dat men dit doet spreekt men ook verschillende generaties aan en zal dit eerder gebeuren in een familiale kring.

Wat het in beide gevallen zo aantrekkelijk maakt is Doordat sommige voorzieningen te delen je ook heel wat geld kan uitsparen. De realiteit is ook beseffen dat dit mogelijks een kans is om in te spellen op de druk op de groeiende bevolkingsgroei. Een Eigenhuis en een eigen stekje is altijd de zoektocht naar intimiteit en privacy maar in beide gevallen is er nog behoud van alleen je gaat meer moeten leven in de kleine mini gemeenschap. Dit is een troost het is nog niet dringend maar op lange termijn zal men toch deze stap moeten durven nemen. De stap tot aanpassing en hierbij ok tot openstelling om meer tot de diverse  gemeenschap te behoren .

Ook bij deze projecten is er ook plaats het ecologische luik. Zelfvoorzienende huizen met daarin oog op energiezuinig wonen is een must . daarin wordt  mogelijks zelfs plaats  gemaakt voor een tuintje waarin men zelf groenten kan kweken. Groen is niet altijd slecht het contrast voor later is het sleutelelement om te oogsten na samen te werken voor de toekomst . Maar ik zelf zie nu al huizen met zonnepanelen, zonneboilers zelfs een waterput met zuivering. Dit zijn kleine stappen om onafhankelijk te leven van de overheid. Ooit wordt de drang naar energie zo groot dat de overheid het niet meer aankan daarom probeer nu op de nood  in te spelen om daarna  het zelf te kunnen maken en deels te beheren.

Mijn conclusie co-housing of samenwoon projecten zijn de moeite waard ! Het geeft je leven een extra dimensie en een andere  kijk op een andere samenleving ! Ook aan dit project zijn er voor en nadelen maar is dat voor de toekomst een struikelblok om het niet te doen. Ik denk van niet. Hierin zal de toekomst ons verwijzen op hoge appartementen te gaan bouwen en wonen maar dit is wel de buffer als oplossing naar de zoektocht van naar oud en nieuw. CO-housing is een roeping maar stap-voor-stap-moet men aanpassingen durven doen .Maar deze moet  wel eerst er voor zorgen dat het project goed gesteund is . Het  begin van een  mooi nieuw verhaal in onze samenleving ligt aan de basis  ! De baksteen in de maag zal verruimen en dat is tof en goed voor de toekomst !!

 

Reacties

Populaire posts