11 november in gedachte !

 
 
 
11 november  in gedachte !
 
Vandaag sta ik stil ! Stil voor het verlies van de gesneuvelden ! Stil voor het verdriet en pijn die de oorlog met hen mee brengt ik vraag in dit artikel de aandacht om stil te staan  bij wat de gevolgen zijn van oorlog ! Wat voor een impact het geeft aan met een mens en een gemeenschap ! Vandaag op 11 november sta ik stil bij onze gesneuvelden .

Vandaag op deze dag is het wapenstilstand. In 2018 op deze dag is het dan honderd jaar geleden dat de wapens het zwijgen lieten voor een korte periode . We staan vandaag nog steeds stil bij het verlies van al die slachtoffers van die oorlog maar ook ingedachte met de zovele andere die sneuvelden in het algemeen belang van oorlogsvoering. Oorlog en vrede zijn 2 woorden die dit tot stand brachten en teweegbrachten . In dit artikel sta ik stil stil bij het verdriet en pijn van zij die we missen.

Elk jaar zien we de beelden van onder de menen poort in Ieper voor onze gesneuvelden te herinneren. Het klaroen geblaas van  THE last post gaat als rillingen door mijn lichaam. We staan nooit stil bij wat deze mensen deden voor onze vrijheid te geven en soms het zelf daarvoor het leven lieten.

Brave little Belgium salutes his forgotten hereos. The crosses side by side row on row we will remeber them. Nog steeds vinden we in onze Vlaamse velden in onze westhoek bommen en graven van onbekende soldaten. Het is een eer hen niet te vergeten en stil te staan wat hij of zij heeft gedaan onder de slechte condities die een soldaat moest ondergaan. In regen en wind stonden ze in de loopgraven te kijken naar de vijand en te bidden elke dag weer op een goede afloop dat ze daarna terug naar het thuisfront konden waar ze zichzelf kunnen zijn.

zij die het haalden waren niet meer hetzelfde. De oorlog heeft hen man gemaakt en hierbij ook het slechte beeld laten zien van hoe mensen door verschillende oorzaken handelen om te overleven.

Nog steeds vandaag luiden de wapens en luid het kanon geschut in de Arabische landen en nog een paar plaatsen. Oorlogvoeren heeft alleen maar gevolgen niemand wint hierbij. Het is geen wit of zwart het is pek grijs want aan beide kanten verliezen we kinderen en families. Drama’s pijn en verdriet dringen zich op boven de woede en de vraag waarom wij of waarom juist die oorlog . De oplossing is niet simpel om terug de wapens te laten zwijgen maar met goede wil is men al veel geholpen.

Laat ons bidden, bidden voor vrede dat de wreedheid van de wapens nooit meer hoeven worden gebruikt te worden. Laat ons bidden voor herstel en het  vinden voor een plaats van vergiffenis om het lijden van  beide  landen  aan beide kanten zoveel heeft verloren. Laat ons bidden op een toekomst met naastenliefde en open comunicatie voor een betere oplossing laat ons bidden voor vrede !!

 
 
 
    
 

Reacties

Populaire posts