referenda catalonie waar ligt de oplossing ?

 
 
 
Referenda Catalonië waar ligt de oplossing ?
 
 
Bijna 1 week na het referendum kijk ik terug over hoe een volk zich wil distantiëren van hun land .Ik ga opzoek naar de onderliggende gedachten en het waarom. SI ou no dat is de vraag die iedereen in de ban houdt . Een week met protest en  een wrede behandeling van de bevolking staan  nu op het spel voor nog meer onrust . De hoop naar een oplossing is groot maar we kijken naar de oorzaak in dit artikel en wat we kunnen doen als oplossing .

Waarom willen ze zich afscheiden van Spanje. Wat was de druppel die de emmer deed overlopen tot nu de huidige situatie. Wat we nu beleven van op een afstand is dat deze keer dat ze strijden voor het recht op onafhankelijkheid een van de zwaarste is die de kop werd ingedrukt. We zitten nu op de 5de poging voor de Catalanen. In al die jaren was deze grote vraag nooit weggeweest maar nu barst deze vulkaan weer uit. Maar wat is het effect en waarom is het zo ontploft.

De ontploffing van deze woede van deze onvrede t.o.v van de regering van minister Rajoy is er gekomen door een samenloop van problemen. Het zijn vaak redenen die moeilijk te begrijpen zijn voor niet Catalanen maar het gaat in essentie om: cultuur, taal, geld en politieke bemoeienis.

Catalaanse politici en de bevolking vinden dat ze door Madrid beroofd worden. Wat we zien uit de 17 autonome deelstaten is Catalonië de meest welvarende van de 17. We zien dit ook in het bbp het is 20 % van de totale bevolking. Maar de schoentje wringt bij het evenwicht op economische vlak. Ze krijgen zeer weinig terug omdat een groot deel van dat geld naar de armere deelstaten in Spanje gaat. Dat vindt Catalonië niet eerlijk en ondanks alle politieke pogingen om dat deel hoger te laten worden is dat steeds mislukt door de muur van de PP. Ook zien we nog steeds in Spanje dat het probleem van de EU-crisis die nog niet volledig is opgelost en ook zo zijn naweeën laat zien. We zien welvaart in deze regio maar weinig steun dat is al een groot stuk waarom ze zich willen afscheid ze kunnen het financieel aan maar hangen vast aan de ketting.

We zien in deze regio ook het verschil van de cultuur en de taal. Catalonië heeft echter wel iets wat veel andere regio’s niet hebben: een eigen taal, het Catalaans. Dit is de voertaal in Catalonië en op school wordt in deze taal les gegeven, in de officiële instellingen wordt het Catalaans gesproken etc. Ongeveer 47,6% van de Catalanen spreekt het Catalaans regelmatig waarbij ongeveer 12% tweetalig is, maar deze cijfers zijn niet volledig accuraat op wat er vandaag gebeurt.

We zagen dat het referendum van deze zondag heel zwaar de kop werdt ingedrukt door de regering. Met woede en wreedheid lost men niks op ! We roepen daarom op tot dialoog. We zagen dat er ongeveer 42 % van de bevolking van deze regio is gaan stemmen en daarbij ook +/- 90% goedkeurde om voor de onafhankelijkheid te gaan. Het is wel onwettig verklaard door de EU en door de Spaanse regering maar het einde van dit verhaal gaat nog wel een paar mand duren.

Catalonië staat voor zware tijden. De vraag naar dialoog is groot en moet gerespecteerd worden. Maar dit moet ook wederkerig zijn voor hun vraag naar onafhankelijkheid. Of optie 2 die meer autonomie geeft aan de ze regio is cruciaal maar dan is hun onderliggende woede gekoeld tot de volgende ronde. Maar het beleid moet deze vragen is acht nemen en juist beslissen de toekomst beslist over het lot van zowel Spanje alsook de streek Catalonië .
 
 
 
 
 







Reacties

Populaire posts