Halen we de winter met het dreigende energietekort ?

 

 
 
Halen we de winter met het dreigende energietekort  ?
 
 
 Halen we de winter met het dreigende energietekort ?

Al maanden worden we op de hoogte gebracht van het dreigende energietekort. Maar waar ligt de oorzaak van deze dreiging ? Is er een oplossing en wat kunnen we doen om het niet zo ver te laten komen. Dit artikel zal u erop wijzen dat we van meer naar minder moeten leven maar wel met een doordacht beleid.

Doordat we veel energie invoeren van het buitenland is het ook moeilijk om te overleven in de winter.We begeven ons nu op een open energiemarkt van vraag en aanbod bij onze buurlanden. De globalisatie eist nu al een klein stuk van de grote taart op.Nu de winter binnen een paar maanden valt, vreest België weer voor een energietekort jammer genoeg. Vanwege de kou en een stijgend verbruik stijgt de vraag naar energie zowel in ons land maar ook over heel de wereld. Dat de Belg ook zijn steentje wil bijdragen is normaal maar niet zo evident.

Laten we beginnen met onze levensstijl.Op vlak van energie en klimaat moeten we de knop durven omdraaien om minder te verspillen en kwaliteit vol om te gaan met ons huidig verbruik.Dit kan door kleine stapjes zoals bv Minder lichten aan doen en daarbij ook energiezuinige lampen te gebruiken in plaats van gloeilampen.Maar het is alles in een huis dat verbruikt daarom is het altijd een aanrader om Elektrische toestellen uit te schakelen.

Maar dan komt de vraag natuurlijk waarom haalt de regering de stekker er tijdelijk uit ?

De grootste kans op een stroomonderbreking is tussen 17 en 20 uur , aangezien er dan sprake kan zijn van een piekverbruik. De vraag is op dat moment groter dan het aanbod, waardoor het af schakelplan wordt aangekondigd door de ministers van Energie en Economie. Ze nemen samen deze beslissing de avond vóór de stroomonderbreking of de ochtend zelf. Vervolgens zal dit gecommuniceerd worden naar alle betrokken partijen.Dus dan gaat het afschakel plan in werking in de zone.deze zal op non actief wordt gezet tot een bepaalde tijdsopname om dan toch te recepturen en daarna terug energie te leveren.

Door de groei naar energie en in ons geval klein land met wel vrij grote capaciteiten zal de noodzaak heel dringend zijn op zowel korte als lange termijn.In ons land ligt het stroomverbruik het hoogst tijdens de week, doordat Kantoren en winkels dan nog open zijn, treinen, trams en metro's rijden op volle capaciteit en na het werk gaan mensen thuis aan de slag. Er is maar één manier om afschakelen in het land te vermijden: het globale verbruik tijdens deze uren verminderen. Maar dit is niet alles ook groene energie moet blijvend geïnvesteerd worden om zo de balans van on energienetwerk in takt te houden.

Doordat we soms vergeten dat wij ook een plicht hebben om te bouwen aan de toekomst is het belangrijk dat we weten dat de olie niet zal blijven uit de kraan lopen zoals nu . Daarom moeten we blijven investeren in nieuwe groene kansen zoals Zonne-energie of waterbrandstof .Deze zijn belangrijk voor verder onderzoek ,om nieuwe kansen te garanderen voor wat er zal gebeuren na dat onze brandstof op zal zijn .Dan pas begint de strijdt om ons te verwarmen en zelfs onze hele levenswijze aan te passen ! Dit is pas het begin daarom ook met een doordacht beleid moeten we zorgen dat we een mooie toekomst nalaten voor onze kinderen !
 


 
 

Reacties

Populaire posts