de verslavingsproblematiek ! hoe helpen om te stoppen ?

verslavingsproblematiek ! hoe helpen om te stoppen en voorkomen ?

verslavingsproblematiek ! Hoe kan ik  helpen om de drang  te stoppen en voorkomen ?
Deze problematiek wil ik aankaarten omdat er in onze samenleving veel messen toch worstelen met zich zelf. De verleiding, drang naar verschillende dingen om weg te lopen van de realiteit. Met dit artikel wil ik de nadruk legen op hulp en zelfinzicht voor het te laat is.

Ik start dit artikel met het begin van wat is de betekenis verslaving. Een verslaving is een voortdurende, dwangmatige drang om een psychoactief middel te gebruiken, met de onmogelijkheid om deze drang onder controle te houden, ondanks de (toekomstige) negatieve gevolgen die het gebruik van deze middelen met zich meebrengt. Er zijn verschillende verslavingen in onze samenlevingen. De ene rookt,drank,drugs of zelfs al het te veel gebruik van onze pc kan leiden tot een verslaving. We worden te afhankelijk van het gebruik ervan en zal zo ook ons functioneren beïnvloeden als mens.

Eenmaal je verslaafd bent krijg je ook snel de bijwerkingen en de drang naar meer gebruik ervan. Dit leidt in de meeste gevallen tot verval van u leven. Men gaat dan sneller de nadruk legen op het gebruik van de middelen en het bemachtigen ervan. Waardoor men langzaam wegglijden in het verval van zijn persoonlijk leven en gezondheid.

Hoe ga juist te werk om het te stoppen of juist te minderen van de verslaving. Wel om te beginnen moet je eerst het probleem aanvaarden dat je verslaafd bent en dat je in die situatie niet meer wil leven. Acceptatie en daaruit de wil en drang om niet meer zo te leven.De acceptatie is gebeurd maar dan is er daarna ook veel werk aan de winkel.

Om te stoppen met je verslaving heb je ontzettend veel zelfdiscipline en wilskracht nodig, zeker op de lange termijn om vol te houden ook op periodes dat het minder gaat. Geef je eenmaal toe op dat moment, dan volstaat 1 sigaret of 1 glas alcohol bijvoorbeeld al om weer terug te vallen naar je verslaving ook al ben je al jaren afgekickt, je bent sneller weer verslaafd dan ex-verslaafd.

Er zijn 2 manieren om te stoppen van een verslaving. De eerste is kordaat handelen en daarbij stop je radicaal met de verslaving. De 2de manier is afbouwen van de dosis tot geen gebruik niet meer. Wat aangewezen is als je zowel bij beide manieren handelt dat je een persoon vraagt om je tijdens het proces op te vangen als er iets fout loopt ook daarbij is het goed dat je u huisarts inlicht over je verandering in je leven. Deze persoon zal je je helpen en proberen je te helpen beteren in het leven. Je moet zelf wel de intentie hebben om te beteren het moet uit jezelf komen maar die vriend zal je gaande weg goed ondersteunen.

Tijdens het proces van het minderen zowel abrupt of op langere termijn zullen er altijd de neven effecten zijn van dat je stopt met de drug die je gebruikt. Als we spreken over ontwenningsverschijnselen dan zijn dit de meest voorkomende : beven, zweten, onrust en zenuwachtigheid, angst, 'malaise' gevoel, slapeloosheid, misselijkheid en braken. Na de eerste ontwenningsverschijnselen zijn  er ook na het dwang matig gebruik ook vaste problemen die zich na die zware periode vast zetten in het lichaam. Natuurlijk niet elke verslaving is hetzelfde ook kwa aanpak maar kwa invloed op je lichaam en duurperiode ervan.

Voor een verslaving is het niet tof om te ervaren als persoon of naaste. Daarom de raad bezint eer je begint ook hierbij krijg je van mij de raad om van mensen te leren sla dus nooit de deur dicht maar blijf communiceren en sla de gegeven raad niet in de wind maar luister ernaar. Mensen doen het met de beste intentie voor u persoonlijk.
 


 


 

Reacties

Populaire posts