Scheidingslijnen in de maatschappij !

 
 
Scheidingslijnen in de maatschappij !
 
 
Wat me meer een meer opvalt in deze wereld is dat mensen veel geven om zichzelf en heel weinig om de mensen rond hun. Waar ik dit artikel wil aan weiden is het belang van de middenklasse.

Ik wil u aantonen dat ongelijkheid er nog steeds is en soms voor de arbeider denigrerend is. Het streven naar een maatschappij van gelijkheid is belangrijk maar waar liggen de offers om dit te bereiken.

Ongelijkheid in onze maatschappij is er op vele plaatsen. Doordat elk mens anders is kunnen wij ons ook daarin onderscheiden. Om klassen te bekijken zullen er in velen gevallen kleine of grote overlappingen zijn maar in de tijd worden ze wel minder relevant vergeleken met de kern gedachte.

Wat geen illusie is maar op lange termijn zal gebeuren is dat we onze middenklasse zullen zien verdwijnen. Waardoor we dan terug vallen op een 2 klassen systeem arm VS rijk. Wat ik jammer genoeg soms nu al merk door onze globalisering. We staan op de vooravond voor een scheiding in een systeem maar waar ligt de oplossing. Ik weet geen antwoord maar de tijd wijst het wel uit.

In onze samenleving zien we op vellen vlak vooruitgang ook op politiek vlak.

We staan op een keer punt dat tegen elke waarden wil ingaan wat niet gemakkelijk is. We staan face to face met de vastgepinde waarden ten opzichte van de verlichting en de moderne inbreng op zowel korte als lange termijn. Het mooiste van deze standpunten is de combinatie ervan maar dat heeft nog een lange weg aftelegen. Wat we nu zien is soms al een strijdt tegen populisme. Een strijdt voor een beter leven en daar spelen politici graag op in maar men moet daarin eerlijk zijn tegen over de burger. Een correct concept dat luistert naar de burger met gevolg en hierdoor dat de juiste handelingen kunnen wonderen gedaan.

Onze jeugd de dag van vandaag is hoger opgeleid en beter dan vroeger. Hiervoor niks anders dan lof voor de vele leerkrachten, professoren en onderwijsinstanties. Maar dit geeft wel een probleem op lange termijn. De arbeider die hard werkt, werkt gaat men niet kunnen vervangen maar men zal oplossingen moeten zoeken voor zijn opvolging. Als we kijken Aan de onderkant van de arbeidsmarkt neemt de werkgelegenheid de laatste jaren juist iets toe, net als aan de bovenkant. De baankansen in het midden worden kleiner. Bovendien verdienen hoogopgeleiden een steeds groter deel van het nationaal inkomen, terwijl de lonen aan de onderkant onder druk staan. Dit is dus al het begin van de verschuiving in ons sociaal economisch systeem. Wat men nu al aan het voorbereiden is voor een modern model in 2025 waarin onze economie ook rekking houdt met ook de robotisering. Onze economie verandert en dat is goed maar dat heeft ook zijn inpakt op loon en arbeid. Waar zal men staan als we op de 
2 klassenstrijd komt . Ik hoop da men realist is en hoopt dat dit niet moet gebeuren maar er zijn aanwijzingen dat het kan gebeuren op lang termijn.

Voor de jongeren van morgen wens ik hen veel moed en geduld toe !Wie op dit moment nu aan het begin staan van hun carrière men zeg iedereen tussen de 20 en 40 jaar heeft overigens met opvallend veel zaken pech. Automatisering maakt dat er momenteel sneller middenklasse-banen verdwijnen dan er nieuwe ontstaan. Vaste contracten worden amper meer vergeven. Het zal moeilijk zijn maar laat u niet doen en hou hoop en geloof bij u op deze lange weg voor een job.

Ook het ego van onze mens zal nog verslechteren wat soms nu al betwijfel. Door de globalisering is het ik gevoel met daarbij de drijfveer voor de prestatie drang allen maar gestegen. De gevolgen zijn zwaar maar men zal snel ook een oplossing vinden we hebben nu tijd om ons voorbereiden. Wat ik merk en dit zal de komende jaren op elkaar volgen is de arrogantie, en de verhalen van de te ver van mijn bed schouw. We moeten openstaan voor nieuwe kansen en openheid maar ook over deze grenzen heen wij als gemeenschap moeten soms elkaar durven helpen. Hand in hand help u naaste buur een vooral sta niet boven de mensen maar kom van de ijzeren toren er sta er tussen dan pas zie je hoe we zijn een gemeenschap met een hoop op morgen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 


Reacties

Populaire posts