de duitse verkiezingen hebben gesproken ! het volk heeft beslist maar wat nu ?

 
De Duitse verkiezingen hebben gesproken ! Het volk heeft beslist maar wat nu ?


Na de verkiezingen zijn de uitslagen bekend en wordt er gezocht naar een coalitie. Ik ga met u eens kijken wat de verassingen waren en wat er ons te wachten staat voor de toekomst.

Na een week zijn de kaarten gelegd en weten we wie aan zet is. De grote winnaar van de verkiezingen is Afd. de vrij extreem rechtse partij heeft zich naar boven gehesen tot de 3de grootse partij van Duitsland. Ze zijn de morele overwinnaar maar dat heeft ook zijn weerslag. We wisten dat het geen verassing ging zijn maar toch is het zeker niet weg te denken over hoe de bevolking zo snel veranderde en zo stemde. De peilingen hielden deze keer stand voor wat de voorspellingen waren. Maar hierdoor is ook de oude wonde van oost en west Duitsland meer dan ooit kenbaar. De onvrede tekent het land en dit door dat de armoede en nog andere problemen die traag vooruitgaan. Maar een oplossing heeft tijd nodig om een goede werking te garanderen .Rome is niet gebouwd op een dag.

Maar het wordt nog moeilijk tijd voor een regering te vormen. Na het verlies bij CDU heeft het toch de schade kunnen beperken en is het de grootse partij van het land gebleven maar dat bemoeilijk ook de onderhandelingen .Doordat hun vorige partner de SPD niet met CDU wil samen werken maak het er niet gemakelijker op een mogelijke regering te vormen .Op de dag zelf liet Martin Schultz de worden al vallen dat zijn partij op een tijdstip is gekomen voor bezinning en herbronning maar hiervoor is de oppositie kuur geen gemakkelijke pil te slikken maar ze nemen het in eer en geweten .

Maar wat nu ? Wat zijn de mogelijke opties en wat zijn de struikelblokken om merkel haar 4de termijn in goede bannen te leiden .De voorkeur gaat uit naar de FDP, maar die coalitie haalt volgens de resultaten geen meerderheid. Als alternatief kunnen de groenen erbij worden gehaald, maar die combinatie is ideologisch haast onwerkbaar. Wat rest is een mogelijke heruitgaven van Merkel III: een ‘grote coalitie’ met de SPD.


wat een andere mogelijkheid is als het niet lukt dat de SPD een regering vormt en dat kan op lange termijn maar ik ga hier nog niet op vooruitlopen .

Wat dus het meeste wordt op gehoopt is dat de Jamaica een kans maakt . De Jamaica coalitie is een de vorming van de regering met de Christen democraten samen met groen en liberalen .Op nationaal vlak zou een Jamaica-coalitie grote tegenstellingen over Europa, de immigratiepolitiek en het klimaatbeleid moeten verzoenen. De nieuwe leider van de FDP, is heel wat minder Europa-gezind dan zijn voorgangers en zou de hervormingsplannen voor de Europese Unie die Merkel en de Franse president Macron koesteren, kunnen torpederen. De Groenen leggen de nadruk op een sterk klimaatbeleid en willen steenkool tegen 2030 weg werken uit de industrie en de nadruk leggen op hernieuwbare energie maar dat licht zee gevoel bij de coalitie partners maar het daarom ook nog maar toekomst gericht bekijken .

Bovendien ziet het er naar uit dat de verdeeldheid binnen de CDU/CSU groter wordt. De leider van de Beierse christendemocraten (CSU) Seehofer heeft al gezegd dat de Union (CDU/CSU) een gat heeft op zijn rechterflank en dat het er nu op aankomt die rechterflank te versterken om de partij weer attractiever te maken voor rechtse kiezers. De vraag is dus of de FDP en de Groenen het zullen aandurven om de grote compromissen aan te gaan die ze zouden moeten sluiten voor een Jamaica-coaltie. Beide partijen hebben laten weten dat ze erover willen praten, maar dat ze er anders ook geen probleem mee hebben om in de oppositie te gaan.

we staan dus voor belangrijke tijden met het daarbij wagen van grote kansen voor de welvaart van Duitsland op alle vlak .Vooruitgang is in dit geval een must . eenheid is het woord dat Duitsland al 28 jaar met zijn geschiedenis viert . Nu met die problematiek van oost en west en daarbij de kenmerkerkende tegenstelling staan we voor uitdaging om terug te gaan voor 1 land eenheid en samenhorigheid .

alle menschen werden bruder is een zin die toont dat iedereen een weg vindt om samen te gaan voor de toekomst en voor het goede van de gemeenschap en het land . moge het in Duitsland snel een oplossing geven en dat de politieke rust moge weder keren veel succes aan al die Duitse politici en diplomaten .




 
 
 
 
 
 
 

Reacties

Populaire posts