wat drijf mensen om een moord te plegen ?

 
 
 
 
wat drijf mensen om een moord te plegen ?
 
 
Wat drijf mensen om een moord te plegen ? In dit artikel wil ik de onderliggende  gedachte vinden . Hierbij  wil ik  aantonen dat  het toch belangrijk is de totale context te zien waarom iemand toch een moord pleegt .Maar ook hoe we dit kunne voorkomen .
jef vermassen  zegt het ons en blijft het ook meermaals herhalen ‘ in ieder van ons zit een moordenaar’. Maar waarom wil iemand dan toch die moord begaan . Net zoals  ieder mens  is de manier van handelen anders .Onze emoties worden door iedereen anders geïnterpreteerd maar ook het beleven er van . Vaak is het voor hun een soort uitlaatklep waarmee ze hun opgekropte emoties kunnen verwerken. Daarom dat deze daad in de meeste gevallen een opluchting is voor hun .Maar dit gedrag is niet voorrede vatbaar in onze gemeenschap .Maar waar ligt het begrip voor de daad ? Het hangt af van vele factoren en reacties .Daarom liggen onze emoties vooral aan de basis voor een moord  te plegen  maar dat is niet alles .
Welke factoren spelen nog mee . Het belangrijkste in de rechtbank is vooral  of hij of zij de moord al  had gepland of niet . Het moment dat je de moord  zal begaan kan je nog terug maar waarom  ga je  toch door . Waar ligt die grens ? Ook de psychische gezondheid en zijn omgeving  is hier ten gronde een zeer belangrijke  sleutel  in het hele proces  om toch de persoon  goed te doorgronden .Om toch een totaal beeld te krijgen van zijn motivatie en de manier waarop hij of zij de moord heeft gepleegd .
Eerst wil ik u zeggen dat de 3 meest voorkomende motieven voor moord  jaloezie ,geld , of machtslust zijn . Deze 3 factoren kunnen zowel samen als ook afzonderlijk  worden behandeld  om toch een beeld te kunnen schetsen over het denkpatroon van de dader .
Wanneer we spreken over jaloezie is het meestal uit het oogpunt van  een minderheid t.o.v. een persoon die je lief hebt .Wanneer een moord vanuit seksuele motieven wordt gepleegd, wordt gesproken van een lustmoord. Bij het doden leven ze dan een fantasie uit die ze hebben over het slachtoffer. Veel seriemoordenaars zijn tevens ook  lustmoordenaars.
Geld en machtslust hebben het motief dat het als zelfverrijking wordt gebruikt ten koste van het leven van een of meerdere personen .Deze zijn de egoïstische treken van emotie  bij elke persoon . Doordat de persoon een laagzelfbeeld heeft wil hij zich bewijzen .Daardoor wordt hij of zij op een bepaalde manier iets ontnomen waar hij dacht recht op te hebben  en daardoor op lange termijn  maakt  wrok tegen  zijn slachtoffer.
Maar is er na de daad nog berouw ? Bij de meeste gevallen wel .Berouw tonnen voor wat je deed gaat  in bepaalde stappen .Het erkennen van de zonde en daarbij beseffen dat jij jezelf en je slachtoffer onrecht hebt aangedaan is het begin . Daarna is het belangrijk Spijt te hebben van die zonde die is verricht, door verdriet te hebben over het verrichten ervan en te wensen dat je de moord nooit had gepleegd . En als laatste dat je vastbesloten bent in de toekomst niet meer terug te keren naar de zonde..
Het voorkomen van een moord is heel moeilijk . Want het is niet perfect te timen of een persoon nu juist over zijn limiet gaat of niet . Het is zoals k al zie een psychologische materie die ons elke afzonderlijk benadert. Daardoor reageren we ook elk verschillend  . Wat helpt is sociaal contact vooral veel praten .Een gedragen gemeenschap  waar open en vrij wordt gehandeld naar waarden en normen  is de kans kleiner. Maar ik vergeet niet  in ieder van ons zit een moordenaar maar de grens bij ieder mens is verschillend .
 

Reacties

Populaire posts