orgaandonatie een moeilijk vraagstuk ?



orgaandonatie een moeilijk vraagstuk ?
 
 Een nog niet afgerond hoofdstuk meldt zich weer aan in de Europese pers . Moeten wij ons open stellen voor donatie om anderen te helpen . Is de verplichting goed ? Hoe kijken gelovigen naar dit onderwerp u kan het lezen in dit artikel .

Orgaandonatie is een prachtig voorstel om u medemens te helpen . Als vele dingen niet lukken is een transplantatie  een red middel in de meeste gevallen maar dan moet je een geschikte donor vinden en daar wringt het schoentje soms. Toch blijft de nood hoog om donoren te vinden . Voor elk soort orgaan is er een tekort en overlijden er mensen die op de wachtlijsten staan. Elke orgaandonor telt en kan tot 8 mensenlevens redden en de kwaliteit van leven volledig veranderen in de goede toestand .
 
Onbewust zijn bijna alle Belgen donor in ons land vanaf 1986. op uitzondering na dat  de persoon in kwestie  dit uitdrukkelijk heeft geweigerd tijdens zijn  leven of  zijn  naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname wil  verzetten.
waarom zijn juist mensen er tegen ?
 
In dit geval is er bijna geen rouwproces mogelijk van je familie of geliefden . Na de dood van de orgaandonor moeten de benodigde organen namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden. Het afscheid komt dan te snel voor de nabestaanden. Het direct overstelpt worden van dood en daarna de beslissing is heel moeilijk in die positie als mens dit een mentale crash van pijn ,verdriet en op die moment moet je ook die beslissing nemen . Maar welke is de juiste want in sommige dossiers weten de mensen het gewoon of de dode persoon in kwestie wel donor wou zijn .
Sommige mensen in onze maatschappij zien het nog als een taboe .Weinig mensen durven hier over te spreken terwijl het wel moet . Want het kan ook misschien voorvallen dat je juist een donor nodig hebt . Omzelf te leven dan zijn de meeste in hoop voor verder te leven maar elkaar helpen is in deze tijd soms ver te zoeken . Dit geldt ook voor bloedt geven . het is een kleine hulp voor een groter doel maar sommige beseffen dat niet . Iedereen  kan of mag je op tijd helpen voor het goede te doen in een mensen leven .
 
De verschillende religies hebben ongeveer de dezelfde opvatting over dit onderwerp  maar toch zijn  er de vragen  als de persoon het doet als hij nog leeft of als hij al dood is bevoorbeeld  .
 
Als een gelovige  en als christen staat in de bijbel neer geschreven u naasten te helpen .Ze zien het niet als een plicht dit te doen maar  wel uit de vrije wil van een mens om de andere te helpen .
Bij de meeste religies gaat dit ongeveer hetzelfde weg uit om een ander mens te helpen een goede daad is van barmhartigheid .
Maar voor veel moslims is het ook belangrijk dat het lichaam na de dood intact moet blijven. Geleerden in de islam komen daarom vaak tot verschillende conclusies over orgaandonatie. De meeste moslimgeleerden vinden dat orgaandonatie is toegestaan. Sterker nog, zij raden het zelfs aan. Anderen twijfelen daarover. Doneren van je organen is toegestaan vanuit het principe 'En wie haar (de ziel) redt, is als zijnde hij het gehele mensdom redt' (Koran vers 5.32).
Voor het Jodendom is het leven heilig. Om deze reden is het doneren van een orgaan om iemands leven te redden één van de hoogste deugden die iemand kan doen. Maar soms, juist omdat een leven heilig is, is orgaandonatie problematisch
De weg  over dit onderwerp is nog niet afgerond maar wel in een goede baan voor als je u menselijke kant laat zien en als u medemens wilt helpen als je in nood bent .
 
Orgaandonatie is niet om mee te lachen . Als persoon en als mens wil ik u aanraden om erover te praten laat u naaste familie weten in een op en gesprek over hoe je denkt over dit en over de dood .
Dit gesprek is niet makkelijk maar zal wel verhelderend werken om  door het rouwproces beter te gaan.als  donor  sta je niet alleen . Je helpt juist mensen op dat uitzichtloze moment.
We moeten blijven streven naar een goede  mogelijkheid om mensen te helpen in nood in samenhang met een zeer goed medische dienst die elke dag vooruitgaat . Moge we zij aan zij staan om elkaar te steunen .
 
 
 
 
 
 


 

Reacties

Populaire posts