De doodstraf ?








Gerelateerde afbeelding




de doodstraf ?
Waarom juist dit onderwerpen.  Deze vraag is voor velen een ethische kwestie .En men moet zichzelf afvragen daarbij  zichzelf in twijfel trekken . Dit artikel zal de vraag ronde de doodstraf  met veel inzicht proberen behandelen . Op het einde is de eindconclusie nog een openstaande vraag omdat zowel u als ik het anders zullen interpreteren.  Een vraag waar geen gepast antwoord  voor te vinden is . Ik hoop u toch meer bewust te maken  in deze moeilijke ethische kwestie .
 
 
In de meeste westerse  landen  is de doodstraf niet meer in gebruik, met als belangrijkste uitzondering de sommige staten binnen Amerika . Maar in onze wereld is niet alles perfect daarom zijn er ook nog andere landen die het  principe nog toepassen maar dan wel  voor uitzonderlijke omstandigheden. Is deze straf  iets dat nog kan in een moderne gemeenschap ? Waar is het humane aspect naar toe ? Voor de man die de trekker overhaalt om de andere persoon te straffen is dit een moeilijke keuze en ook  daarbij welke actie je ook uitvoert  is de vraag : welke keuze  is de juiste of juist niet ? 
 

Kan de mens zomaar over het leven van een ander beslissen als straf, want de doodstraf is niet omkeerbaar dat is dus het ethische probleem. De waardes bij dit probleem zijn Menswaardigheid en Rechtvaardigheid. Je kunt die twee waardes niet tegelijkertijd uitvoeren, want het is niet menswaardig om iemand te vermoorden maar het is wel rechtvaardig als iemand een zwaar misdrijf heeft gepleegd . Dit is de meest belangrijke vraag van  het hele systeem .


Naast  elk dossier te bekijken is de keuze voor de doodstraf er  een om zowel de gemeenschap in veiligheid te stellen omdat  anders de dader  zijn morbus operandi niet  terug zal  hervatten . Voor het vele leed van de families willen ze het verlies dragelijk maken van hun geliefden maar is dit goed ?  Ik denk  persoonlijk van  niet want de hamvraag  van waarom juist de moord op die persoon zal nooit  meer kunnen  worden beantwoord  . Het is ook in sommige dossiers  niet altijd duidelijk of de veroordeelde schuldig is of niet . Aangezien je na de executie niks meer kunt terugdraaien is dit een zwaar tellend argument.
 

Ook naast het  ethische probleem is er ook het economische luik .Het is op economisch vlak  veel goedkoper om de doodstraf toe te passen dan iemand een aantal jaar in de gevangenis te houden. Maar dit is niet de hoofdkern maar wel een belangrijk detail om het bestaan van deze straf te onderzoeken  .Deze bedenking  trigger mij  .Vooral  de psychologische drempel om juist de executeur te zijn van de ander staat hier in vraag met het lot van goed en kwaad . Hiermee ga ik dieper in op de ethiek van het nemen van een  mensenleven.
 

Iedereen in die keuze moet  eerst analyse  van de feiten maken .daarom ook elke dossier is anders en ok zo complex  .Daarna worden ze geïnterpreteerd  in het licht van hun menswaardigheid t
o.v de maatschappij . Wordt de mens er beter  van en is kan hij  na therapie veranderen ?Hierop volgt  in  zeer korte tijd de  afwegingen van de pro en contra's  met als gevolg de handeling  . Maar is dat de juiste handeling ? Ook niet elke persoon is gemaakt om zo een moeilijke vraag te beantwoorden .Er moet over worden nagedacht . Elke persoon reageert anders daarom dat dit topic zoveel meningen telt.  Vandaar ook de  moeite waard  om dit topic te behandelen. In de onderst paragraaf geef ik graag mijn eigen menig en daarbij ook toelichting over he onderwerp de doodstraf .


Visie met toelichting .
 



laat me beginnen dat ik zelf tegen de doodstraf  ben. Deze  afgrijselijke manier van iemand terecht te stellen al dan niet  schuldig of niet . Ik wil ook duiden elke dossier  is anders en daarom ook dit antwoord . Met dit artikel wil ik aantonen dat er nu in onze westerse samenleving een goede manier is van om te gaan met deze  heel moeilijke vraag en opvolging van de doodstraf  .
Men moet zoeken naar een balans waarin de dader zijn leven kan beteren maar ook kan inzien wat hij heeft gedaan  om dit niet meet te herhalen . Ook  deze manieren van  hiermee om te gaan zijn ook heel verschillend in de wereld . Maar het is belangrijk dat de dader  psychisch wordt opgevolgd om zo de oorzaak van zijn  daad onder ogen te zien en daar de oplossing naar de toekomst  te vinden .Daarom is levenslange gevangisstraf een perfecte  oplossing maar vooral moet  men niet vergeten ook deze mensen te helpen om naar de oorzaak  te gaan  zoeken en juist de waarom vraag op te lossen voor de slachtoffers en familie .
 




Reacties

Populaire posts