oorlogswonde ! oorlog wat gebeuert erna !


oorlogswonde  ! oorlog wat gebeurt  erna !
 

Over heel de wereld  is  er oorlog . We zien de beelden  frequent op onze schermen .  wat doen we er aan om het te stoppen  ? En wat zijn de naweeën van een oorlog . Dat is waar dit artikel over zal  gaan .

Om te beginnen keur ik  ronduit elke manier van oorlogvoeren af . Het dialoog moet ervoor zorgen dat  er een compromis moet worde gevonden voor beide partijen . Jammer genoeg is dit voor sommige  landen te laat  en dan zitten ze in oorlog .

Het woord hoop zijn in  die gebieden een zegge! De hoop naar verbetering ,rust ,vrede  zijn daar de grootste zorg . Om voltehouden  blijven ze geloven  in de goede afloop.Voor een beter leven voor hun kinderen en familie  .Wetende dat het niet altijd beter zal zijn . Ze bidden voor de toekomst en voor vrede . Het rusten van de wapens en het stilzwijgen van de kanonnen  dat is wat iedereen daar wil aan beide kanten .

Maar na de oorlog begint de grote opdracht de wederopbouw van het land !Evenwel  er zijn nog opdrachten maar dan vooral op sociaal vlak .

Het sociaal vlak  heeft de taak de burger  terug  op een normaal leefniveau te brengen en  daarbij op langere termijn  hun standaard te verbeteren met hulp van zowel buitenaf als ook  intern . Vooral gaan de eerst zorgen uit naar  eten en drinken . Maar in sommige omstandigheden is  dit voorzien al een zeer moeilijke klus .Want bereikbaarheid en ook conflicten na de oorlog zijn er  steeds . deze zone moet  te allen tijde moeten worden geholpen laat dit een prioriteit zijn voor de wereld !

Ook is er  aan beide kanten het probleem van de oorlogswonde . De soldaten met trauma's ,verloren ledematen en daarbij ook mentale weerbots .Veel veteranen konden hun oorlogservaringen nauwelijks verwerken, voelden zich vaak onbegrepen en niet in staat hun oude leven weer op te pakken. Deze mensen  die vochten voor wat ze verloren in het verleden en daarbij niet kunnen loslaten is  de mentale blokkade voor vele soldaten na  hun dienst . De combinatie van psychosociale en fysieke klachten waaraan deze veteranen leden is moeilijk bespreekbaar na vele gebeurtenissen in het verleden .En  richting het heden gaat dit nog verergeren. Oorlog zal er altijd zijn  maar de manier van hoe we er mee omgaan is belangrijk !  

Laat me duidelijk zijn oorlog mag nooit gebeuren !  toch de bedenking als de realist in me zegt dat dit een illusie is . De sociale zorg is stap 1 .Een stabiliteit vinden en het behouden ervan is moeilijk in een  land waar armoede heerst en  een maatschappij moedeloos en doelloos rond loopt .Maar het kan ! Samenwerken  kan veel veranderen  in een land en een gemeenschap in nood .

Des al niet te min vergeet ook de media  niet ! De pen is machtiger dan het zwaard!

Vooral nu in deze moderne tijden kan de  burger de oorlog vanuit de huiskamer volgen via de televisie, internet en meer . Daarnaast brachten dagelijkse foto’s en reportages van journalisten aan het front de oorlogshandelingen onder ieders aandacht toen en nu nog steeds . we kijken toe en wachten tot de bom valt !

 De media word en werd ook vroeger  verzocht om  een niet al te kritische houding te hebben. Aanvankelijk hielden zij hier soms rekening mee, maar in de afweging tussen het nationale belang van het ondersteunen van de oorlog enerzijds en het democratische belang van kritische en onderzoekende journalistiek anderzijds, kozen de media steeds vaker voor het laatste. Jonge, kritische oorlogsverslaggevers zetten steeds vaker vraagtekens bij het ingrijpen. Zij vonden weerklank bij een breed publiek, maar riepen ook tegengeluiden op. Hierdoor werd de maatschappij meer en meer in twee kampen verdeeld. De media had ook enige invloed op het moraal van de  soldaten door hen als monsters af te schilderen, en daarmee indirect op het verloop van de oorlog. Er werden demonstraties tegen de oorlog georganiseerd, waar protestzangers optraden .met rede tot bezinning en een totaal beeld van een oorlog !  toen en nu staan we voor dezelfde uitdagingen ! no war  we had enough !

protest volgt altijd ! Vooral jongeren keren zich tegen de oorlog. Deze nieuwe generatie heeft een eigen cultuur ontwikkeld, op sommige vlakken blijft het bij de gevestigde waarde geloven. Maar bij de huidige  generatie er is altijd de uitzondering .klimaat en samen leven  onder 1 vlag 1 Europa  blijft en is nu de opportunity waar iedereen aan moet meewerken   .

Dit onderstaande filmpje  zegt waar we naar toe moeten  samen voor een toekomst samen tegen oorlog en voor vrede !

de boodschap van toen  is niet verwaterd het is alleen maar versterkt !!
 
 
 

Reacties

Populaire posts