Klimaatimpact voor de toekomst !!


 
Klimaatimpact  voor de toekomst !!



De laatste dagen is klimaat een hot topic. door dat Amerika zich terugtrekt zal  de impact nog groter worden . We staan voor grote uitdagingen daarom  moeten  we samen de problemen oplossen  en ook al een  deel proberen in te perken . Dit artikel zal geen over de grote  problemen van onze klimaatverandering  en hoe we  het kunnen in dijken voor de toekomst .

Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand over een periode van minimaal 30 jaar. Wat ons de laatste jaren op valt  is dat de temperaturen  meer stijgen of dalen, ook de luchtstromen en daarbij ook de water getijde . Maar globaal gaat dit zijn invloed geven  bij iedereen  die leeft op onze  kleine wereldbol .

Eerst de stijging van het waterniveau dat zal  stijgen door de thermische uitzetting van de oceanen. Maar ook het smelten van de continentale gletsjers en de ijskappen van Groenland en Antarctica zullen bijdragen  tot deze stijging. Het stemt tot nadenken dat er in Groenland genoeg ijs is om het zeeniveau met 7 m te doen stijgen! Het ergste scenario houdt rekening met 63 cm op wereldniveau . Hoe groot de stijging gaat zijn is nog onzeker, wel zeker is dat de stijging van het zeeniveau het leefgebied en de voedselvoorziening van een groot aantal mensen bedreigt. Vooral kustgemeenschappen in het Zuiden zullen hier sterk door getroffen worden. Maar dit is nog maar het begin  !
Het 2de grote fenomeen   zijn de extreme weersomstandigheden zoals : hittegolven, stortregens, overstromingen, extreme droogte, stormen … Deze extreme weerfenomenen maken het thema klimaatverandering brandend actueel. Van alle gevolgen van de klimaatverandering zullen extreme weersomstandigheden wellicht de zwaarste invloed hebben op het welzijn van de mens.

Ook wat typerend is voor het geheel  in de verandering van het klimaat  zal zijn dat er  veel dier- en plantensoorten gaan verdwijnen. De erg diverse Mekong-regio zal daar een van de slachtoffers van worden, net als het Groot Barrièrerif in Australië. Als dat koraalrif helemaal afsterft, dan kost dat Australië in de loop van deze eeuw 37,7 miljard euro. Ook  onze leefstijl  en manier van eten zal veranderen omdat  de vis en vlees populatie  in zeer grote mate zal verkleinen. Daardoor zal  ons eetpatroon met de tijd moeten  worden aangepast  aan de veranderen weer een leefomgeving van mens en dier.
Wat cruciaal  is om toch dit  in te dijken  of te vertragen is dat heel de wereld .Niet alleen overheden en grote bedrijven maar ook  tal van  miljoenen mensen hun verantwoordelijkheid  moeten nemen. Om te beginnen  de levensstijl van miljoenen mensen over heel de wereld moet anders . en dan  ook moet overheden en grote bedrijven ook meed doen dit wordt prioritair om ons klimaat te redden of zoveel mogelijk af te remmen voor erger
Het sleutelelement is uiteraard een verstandig energieverbruik.  Daarbij is  het Vermijden van  nutteloos energieverbruik cruciaal . Gebruik zoveel mogelijk de bronnen van hernieuwbare energie (zoals zonne-energie, de elektriciteit geproduceerd door de wind of door biomassa,…). Hierdoor komen immers veel minder broeikasgassen vrij dan bij andere energiebronnen.
Maar ook ontbossing is voor velen een ver-van-het-bed-show en wordt daarom vaak over het hoofd gezien.  Nochtans is deze praktijk samen met de verandering in landgebruik goed voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen! Het terugdringen van de ontbossing is dan ook een prioriteit in de bestrijding van de klimaatverandering.
Omdat we niet weten wat de gevolgen exact inhouden of welke impact ze zullen hebben op de wereld  staan we nog voor veel vragen . Maar wetenschappers werken hard om toch  een oplossing te vinden  op al onze vragen en mogelijke noodsituaties . Wij als burger en heel de wereld  staan voor  een heel groot vraagstuk maar alleen samen kunne  we dit oplossen !




Reacties

Populaire posts