Pesten heeft altijd een invloed !


Pesten heeft altijd een invloed !

 



Waarom pesten als onderwerp ? Pesten is in mijn leven een zware periode geweest waar ik me moest doorhalen en ook sterk moest houden . Met dit stuk wil ik zowel vele dingen aankaarten alsook de  moed uitspreken voor mensen  die dit nog elke dag  meemaken ! Dit artikel heeft de bedoeling om dit te doen stoppen  en proberen dit onderwerp terug in de kijker te plaatsen !! 

Pesten gebeurt overal op het werk, school en in onze vrije tijd. De manier van confrontatie is heel moeilijk  maar is broodnodig om deze problematiek weg te krijgen uit onze maatschappij .Maar waar ligt de aanleiding om dit  toch te doen ?

Vaak wordt qua gedrag, kleding, sociale vaardigheid of in andere opzichten afwijken van de groep als aanleiding gezien voor het pesten. Maar jaloezie speelt soms ook een rol voor het zelfbeeld van de dader te verbeteren . Deze totale bewering is echter niet alleen onwaar, maar ook uiterst kwetsend voor slachtoffers. Iedereen kan immers dus het slachtoffer worden van pesten .Dat is wat het zo schrijnend maakt.

Het is zo dicht en zo verborgen  en toch kan je er niks aan doen alleen maar als het te laat is .Dat is heel jammer vind ik . Want zelf spreek  ik uit ondervinding want ik heb ook te lang gewacht meerdere keren om toch iets  te doen. Schrik bepaalt dan je leven en dat mag niet gebeuren. Zo maakt het sommige levens kwetsbaar en poreus als zand dat weg vliegt uit je hand door te lang vast te houden .

Maar waar ligt de grens in dit verhaal ? Pesten is iets anders dan plagen. Plagen heeft namelijk te maken van onschuldige grapjes of opmerkingen, die je tegen een persoon kan zeggen. Dit is meestal niet vervelend bedoeld, maar meer als een grapje. Helaas is dat bij pesten wel anders. Pesten is namelijk het opzettelijk uitschelden, pijn doen (lichamelijk en geestelijk) en bedreigen van een persoon, vaak door een hele groep. dan voel je klein en machteloos . Eenzaam en wachtend op dat ene moment van hulp .

In de meeste gevallen komt hulp te laat omdat de persoon zelf er onderdoor gaat van stress en vervlogen levenslust . Ik zelf stond zelf ook op die rand . Bijna geen interesses meer in het leven en amper  nog  de moed om door te gaan . Sommige mensen  zeiden  me  dat ik voor  het begin van een depressie stond  en dat was waar . maar ik kwam terug erdoor met veel geduld en hulp van veel mensen. Maar toch is dit zo moeilijk om te snappen . zo diep zitten en toch er uit komen  is al een prestatie op zich . maar waar begin je  ? het begint bij de simpele dingen en dat is vertrouwen .

vertrouwen  is hier belangrijk  ! als je geen vertrouwen  meer vind  dan is het gedaan .dit is de pilaar die rechthoudt en deze situaties. omdat je dan kan vertellen in eer en geweten hoe en wat er in je omgaat  aan een persoon . deze stap is bij de meeste mensen  heel moeilijk om te doen maar het lucht op en helpt ook .

de oplossing is  zowel dader als slachtoffer rond de tafel brengen of meerder om zo meer inzichten te krijgen in de problematiek  .zo kan er voor iedereen alles worden uitgesprokken en  is er ook berouw bij de dader.

pesten blijft je levenslang bij ! vertrouwen is kwetsbaar maar  ook  aanvaardbaar daarom dat we ons kunne aanpassen .Een persoon  met deze ervaring is diep geraakt en heeft het moeilijk in terug  in de grote maatschappij te staan vooral mentaal. Twijfel troef maar door moed en de juiste beslissing te nemen geraken ze verder door het volharde karakter  van hen !

maar vooral laat dit stoppen roep het een halt toe ! geef hulp aan zij die pijn leiden ! stop met mensen te bekritiseren en slecht te maken ! wordt samen een ! samen sterk en volharding voor de toekomst ! stop pesten !




Reacties

Populaire posts