Zijn er nog grenzen nodig ? Waar liggen de grenzen voor de toekomst?

 

Zijn er nog grenzen nodig ? Waar liggen de grenzen voor de toekomst? 


Europa en de hele wereld heeft de laatste tijd veel problemen rond deze materie gekend  en is nog steeds actueel . Waar ligt dan de oplossing vraag ik me af ? 

Ik kan het best beginnende met het meest  extreem beeld van The Trump Wall . Net als een groot overgewaaid fenomeen zien we 2 extreme  politieke grootheden  tegen over elkaar ,ook rekening houdend de grote verdeeldheid in het land .zijn  nationalistisch beleid stuit op het terug vallen op de eigen economie  en eigen volk eerst . hij sluit zich op  en bouwt  in plaats van bruggen meer en meer grenzen  .

Amerika is naar mijn menig niet goed bezig maar hoe is het nu met  ons de EU.

Ons Europese denkpatroon  staat voor een Europese eenheid . Een beleid waarin men de Schengen respecteert ,waarin men de  doorgang van handel en personen gevrijwaard worden . Dat is een doel dat we moeten behouden en steeds moeten uitbouwen . De EU is bezig aan een toekomst waar men bruggen bouwt en zich opnieuw bewijst, om als 1 unie te kunnen samenwerken .

Maar Europa moet ook kritisch blijven over zich zelf . Het bestuur van land  per land met daarin elk zijn regering staan en stonden in deze tijd voor verdeeldheid ,bv Frankrijk ,Nederland, Oostenrijk...

Ook het beleid van Hongarije  blijft voor kopzorgen geven  . Een Orban  die zelf in 1989 /1990 voor democratie sprak maat nu  zijn Eigen  beleid ten gronde .In plaats van bruggen te bouwen en een modern , open beleid te voeren bouwt hij juist grenzen  in elk opzicht dicht .Hij ziet  vijanden overal zoals de media ,politiek  en nu Ook het sluiten van de universiteiten  is erover  ! Het terug vallen van democratie  naar dictatuur is een dunne grens geworden  . Hongarije moet zich democratisch durven verzeten tegen het anti establishment  beleid van  premier Orban!  want anders zie ik het  voor zowel het land Hongarije  alsook  de Eu-zone  Grote problemen in  de nabije toekomst ! 

Ook onze buiten grens met Turkije blijf ook voor  moeilijkheden zorgen .

De belangrijkste argumenten van de tegenstanders van Turkse toetreding tot de EU hebben te maken met de omvang van het landen zijn demografie en inpakt op Europa. De economische achterstand, het islamitische erfgoed, de schending van mensenrechten en de invloed van het Turkse leger op het beleid van het land zorgen voor twijfel en de verdeeldheid over dit punt .Ook in het land zelf blijft de verdeeldheid  t.o.v. de koerden een probleem met een lange historiek maar de aanpak naar  vrede is weer verder weg dan ooit . De hoop op een vrede tussen beide is iets dat ik zelf aanmoedig !

Na wat hierboven uitvoering is besproken zie we veel uitdagingen. 

OPENHEID EN GOED BESTUUR zijn de sleutel tot samenwerking! Maar is dit nog  sleutel voor morgen ,houden we dit vol  voor de toekomst vraag ik me af ? elk  land apart zijn beleid met een paar richtlijnen van Europa   ! Daarom  op politiek vlak moet men eens denken aan het Europa van morgen en de huidige puzzel eens te durven hervormen om zo beter en consequent  op te treden in verschillende zaken . Het Europa van morgen is een dat snel en efficiënt handelt naar de noden van burger een maatschappij. 

 


Reacties

Populaire posts