Kernenergie vs klimaat waar ligt de onze toekomst?



Is kernenergie nog houdbaar in onze steeds vooruitgaande  maatschappij  en wereld ?

31 jaar na de kernramp in Tsjernobyl zien we nog steeds de naweeën  en problemen .

Ook na andere rampen zien we hetzelfde stramien weer keren zoals bv de verzadigde grond ,de besmetting van water enzo verder .

Maar is kernenergie de toekomst .Ik denk het niet waarom juist leg ik u graag uit . Omdat het om te beginnen een zeer grote milieubelasting is  net als andere ertswinning en -verwerking, levert uraniummijnbouw en ook kernenergie  een  zeer  grote milieubelasting op onze aarde .Er is de laatste decennia veel aandacht voor milieubelasting geweest maar niet genoeg vind ik .

De gezondheid van zowel de burger ,arbeider ,maatschappij  is belangrijk maar die word hier ook in vraag gesteld .de radioactieve straling is  ongezond  voor de mens en zijn omgeving .Iedereen is zich van dit feit  bewust .deze zones staan  nu zeer streng beveiligd maar wat daarna als het programma wordt stop gezet .wordt het dan ook  een plaats om te bezoeken  zoals Tsjernobyl ? 

 Ik denk dat men hier gericht voor de volksgezondheid maatregelen moet treffen want  als dit  gebeurt over ongeveer 20 a 25 jaar denk ik dat deze zones moet worden afgesloten en daarbij ook   moet trachten  met de juiste maatregelen het gebied te kunnen verbeteren .En zo hierbij ook de problemen voor de gezondheid op langere termijn kan vrijwaren voor de maatschappij  . Een overdosis aan blootstelling is zeer schadelijk en kan kanker veroorzaken ,misvormingen en ook ongeboren kinderen teweeg brengen.
Is onze maatschappij dit waard  ?
Ik denk het niet maar er moet een goed alternatief zijn om over te schakelen .
Ook vandaag kwam  in het nieuws dat de Kyoto normen mogelijks door Amerika in vraag worden gesteld . Ik hoop toch voor Trump  dat hij zich bezind en dan  toch de normen mogelijks gaat naleven .En dan de hamvraag waarom .1 een beter klimaat als hoofd doelstelling .De 2de doelstelling is  innovatie voor  de opwekking van groene energie . En dan ten 3de  ook het reduceren van kernafval en daarbij ook  de zones waar men dit gaat gebruiken.

Het openhouden van onze kerncentrales is goed maar niet voor eeuwen . Wat  is het alternatief  dan ?

Van onze  kerncentrales hebben we geen co2 uitstoot maat wel de andere problematieken .Maar wat is dan wel de oplossing.

De overstap naar gas is een  mogelijkheid  omdat het een lage  co2 uitstoot heeft en daarbij geef ook een recente studie  van een grote oliemaatschappij  aan dat er nog voor circa 250 jaar gasvoorraden zijn, ruim voldoende om de overstap naar een volledig duurzame energievoorziening te helpen organiseren. why not ?

Maar wat kan dan nog een mogelijkheid zijn  ? zonne-energie ook via waterkracht ,windenergie  maar ook  de biomassa en afval verwerking. De groene kans tot opwekking van energie is en zal ook onze toekomst bepalen .

 mogelijkheden zijn voor het grijpen .innovatie en project ontwikkeling zijn nu de must .als we nu niets doen zijn we te laat . investeer en innoveer is mijn menig !






Reacties

Populaire posts